Tietokone uusitaan keskimäärin 4,5 vuoden välein

uutinen julkaistu:12 toukokuuta, 2011

Äskettäin toteutetun kyselytutkimuksen mukaan suuri osa käyttäjistä uusii tietokoneensa keskimäärin 4,5 vuoden välein. Tutkimuksen toteutti muistivalmistaja Crucial ja vastaajina oli yli tuhat 16 - 70-vuotiasta tietokoneenkäyttäjää Yhdysvalloista, Ranskasta ja Englannista. Yli puolet kyselyyn vastanneista (58 %) oli sitä mieltä, että tietokoneen tulisi kestää "huomattavasti kauemmin" ...

Lue uutinen kokonaisuudessaan
 • #1
  Minulla on kyllä paljon pitempi väli, mutta kone menee hitaaksi :S
  Pelaamisen saa unohtaa about 3v kohdal.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. toukokuu, 2011 @ 18:27

  890GX Extreme3,Phenom II X6 1055T,Mugen 2,GTX 460 OC,Kotelo R3,HyperX 2x2GB DDR3 1600MHz,Kiintolevy F3 1TB,
  Blu-ray,Antec TruePower 550W,BenQ 24LED,Acer V223HQ,Creative Gigaworks T3,Razer Arctosa,Logitech G400,Siberian V2 Blue Edition,G27 Ratti,Asus X5DC läppäri,Samsung 6-sarjan 40,PS3 320Gb,NuForce NE700X,Brother MFC-J6710DW, Nokia Lumia 800, Motorola Razr Maxx, B&W C5 mobile headphones
 • #2
  Minulla ei ole ollut ongelmaa hitauden suhteen. Kannettavani vain hajosi juurikin 4 vuoden kohdalla. Nopeus oli kyllä kohdallaan, tämä nyt käytössä oleva läppäri tuntuu pirun paljon hitaammalta (suortin suunnileen yhtä nopea ja muistia saman verran, mutta näyttis paljon huonompi).

  Jos 2 GB lisäyksellä tulee nopeutta lisää 90%, kone on kyllä ollut jo alkujaan alitehoinen. Tai sitten sillä ajetaan suorituskykyyn nähden liian raskasta softaa. Muutenkin ei koneen pidä hidastua ajan kanssa, vaan jos se tuntuu myöhemmin hitaammalta, ainoan syyn pitäisi olla siinä, että tehtävä on muuttunut (uusia raskaampia ohjelmia).
 • #3
  Normaali käytössä, jos ei käytä graafisia sovelluksia niin konehan puksuttaa helposti 5+ vuotta, jos ei osta jotain Anttilan pakettikonetta 500€:lla.

  Jos ihmiset vaan ymmärtäis hieman tietotekniikasta, niin ei tarvis koko ajan ostaa uutta konetta.

  Ja tuo muistin lisääminen ei kyllä mitään auta normi käytössä jos ei oikeesti ole ostanu konetta, jossa ei ole yhtään ajateltu tulevaisuutta.

  Esim. itse ostin nykyisen koneen 4 vuotta sitten (hintaa noin 1000€). Alussa on mukava käyttää kun on huippu kone, 3 vuoden jälkeen ostin lisää muistia 2Gb -> 4Gb(32-bittiselle Windows 7 max ja riittävä määrä), jollei ole jossain erikoiskäytössä, ja ostin myös uuden näytönohjaimen vajaa vuosi sitten 150€. 4 vuotta vanha kone ja rullaa edelleen yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin uusi joku 900€ Anttila kone. On sitä tosin tullut ostettua muutakin, kun kyseiset laitteet kuten näyttö, mutta niillä ei ole mitään tekemistä suorituskyvyn kanssa.

  Tosin se että konetta voi päivittää vaatii sen, että ei osteta sitä halvinta 70€ emolevyä, eikä sitä 150€ prosessoria. Prosessoria on huono lähteä vaihtamaan, jos ei emolevy vaihdu samalla.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. toukokuu, 2011 @ 20:34
 • #4
  Originally posted by Pc_P:
  Minulla on kyllä paljon pitempi väli, mutta kone menee hitaaksi :S
  Pelaamisen saa unohtaa about 3v kohdal.
  No saattaa kyllä johtua siitä, että oma kone maksoi lähes tonnin ja muistia lisätty plus näyttiksen käräytin ja päivitin sen.. mutta on kuitenkin 2007 hankittu kone ja hyvin hyrrää uudetkin pelit (New Vegas fps hiukan liian huono parhailla asetuksilla 1920x1080), että kyllä noi kestää jos ei ihan halvinta vehjettä hanki.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. toukokuu, 2011 @ 21:16
 • #5
  Joo, ei taida riittää edes tuo aika :D
 • #6
  Tosi nörtit kokoovat koneen itse.
 • #7
  Originally posted by Tomppa12:
  Muutenkin ei koneen pidä hidastua ajan kanssa, vaan jos se tuntuu myöhemmin hitaammalta, ainoan syyn pitäisi olla siinä, että tehtävä on muuttunut (uusia raskaampia ohjelmia).
  Osa käyttää vielä nykyäänkin Windowsia, jolloin kone kyllä hidastuu ilman säännöllisiä uudelleenasennuksia...
 • #8
  Muistin vähyys on kyllä se suurin terva koneen toiminnalle. Käyttikset ja softat tahtoo kuitenkin ajan myötä pulskistua, joka tarkoittaa että jos tänään ostat koneen jonka muistin määrä on mitoitettu juuri tähän päivään, niin parin vuoden päästä kone vain raksuttelee. Edullisissa merkkikoneissa ei todellakaan ole mikään erikoisuus että muistin määrässä ei ole mietitty tulevaisuutta.

  Mutta ei pidä unohtaa myöskään hidastuvia levyjä (viimeisiään vetävä levy saattaa todellakin olla hidas), taikka ihan vain käyttisten erikoisuuksia, eli esimerkiksi windowsin rekisterin paisumista. Prossu alkaa olemaan turhan hidas selailuun vasta jossain 5-10v välissä(poislukien atom-prossut tms.), mutta yleensä se ensimmäinen ongelma onkin juuri se ettei koneessa ole tarpeeksi muistia swappaamattomaan toimintaan, ja uusi muisti maksaisi ihan liikaa hyötyyn verrattuna.

  Hitain kone mikä vielä nykyisin on nettikäytössä on Pentium 2 400MHz + 384MB. Se on jo tuskallisen hidas, mutta kyllä sillä uutiset juuri lukee.
 • #9
  Originally posted by Ilborg:

  Hitain kone mikä vielä nykyisin on nettikäytössä on Pentium 2 400MHz + 384MB. Se on jo tuskallisen hidas, mutta kyllä sillä uutiset juuri lukee.
  Iske vanhukseen linuxi nii kyllä tulee varmasti eloa. Vanhempiin koneisiin, kun laittaa linuxin nii kyllä tulee eloa. Windowssit kun on vähän raskaita vanhoille raasuille.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12. toukokuu, 2011 @ 22:09
 • #10
  Quote:
  Crucialin mukaan alle 92 dollarin hintaisella 2 GB muistikammalla voidaan nopeuttaa Dell Dimension 2400 -kokoonpanoa jopa 70 - 90 prosenttia suoritettaessa päivittäisiä toimintoja kuten tietokoneen käynnistystä sekä ohjelmien käynnistystä. Pelkän muistin päivittämisellä koneelle saadaan lisää käyttöikää ja säästetään koko järjestelmän uusimisesta koituvissa kuluissa.

  Tuossa koneessa näytti olevan surkea celeron prossuna joten melkein kaikkiin pahin pullonkaula on prossu. Muistia noissa ollut gigan luokkaa joten jos muistia tarvitsee lisää niin 512mb - 1 giga riittää.
  Originally posted by Tomppa12:
  Muutenkin ei koneen pidä hidastua ajan kanssa, vaan jos se tuntuu myöhemmin hitaammalta, ainoan syyn pitäisi olla siinä, että tehtävä on muuttunut (uusia raskaampia ohjelmia).

  Käyttis voi muuttua raskaammaksi ajan kuluessa. Esim. windows xp pyöri alunperin helposti 128 megan muistikalikalla. Nykyään ehdoton minimi sp3:lla ja nykyaikaisella selaimella ja virustorjunnalla on 768 megaa.
  Originally posted by Grina:

  Osa käyttää vielä nykyäänkin Windowsia, jolloin kone kyllä hidastuu ilman säännöllisiä uudelleenasennuksia...

  Ei pidä paikkaansa. Uudelleen asennus on ratkaisu vain niissä tapauksissa kun taidot/tiedot loppuu kesken. Yleensä koneen saa nopeudeltaan alkuperäiselle tasolle kun ottaa turhaan käynnistyvät ohjelmat pois.

  Ja tuo aikajana sopii minulle aika hyvin. Nyt tuliterä keskuskyksikkö mutta edellinen suurempi päivitys oli 4 vuotta sitten. Silloin tuli uusi prossu, emo, muistit ja näyttis.  Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven
 • #11
  Originally posted by Grina:

  Osa käyttää vielä nykyäänkin Windowsia, jolloin kone kyllä hidastuu ilman säännöllisiä uudelleenasennuksia...

  Itseasiassa 80% maailman väestöstä käyttää Windowssia, jos tarkkoja ollaan. Niin ja kyllähän se hyvin pitkälti niin on kun jartar sano, että ihan hyvin pysyy kuosissa kun osaa pitää :P
 • #12
  jos vaan pelaa niin joka perkeleen vuosi saa päivittää.. ja nvidian ja atin suunnittelijat heräävät nauraen joka päivä :
 • #13
  Originally posted by Tore2003z:
  jos vaan pelaa niin joka perkeleen vuosi saa päivittää.. ja nvidian ja atin suunnittelijat heräävät nauraen joka päivä :
  Itsehän pelaan, eikä todellakaan tarvitse joka vuosi päivittää. Ellei ole pakko pystyä pelaamaan sen hetken grafiikka monsteria max grafiikoilla 100fps:llä.

  4 vuotta vanha kone. Käytännössä peleihin vaikuttavia päivityksiä vain näyttis uusittu vuosi sitten 5770 ja hyvin toimii kaikki. Eli suorituskykyyn rahaa mennyt 4 vuoden päivityksissä 150€.

  Ens kesänä ehkä jos harkitsis uuden koneen ostoa, kun Intel saa ne Tri-Gate transistorinsa Ivy Bridgeihin.
 • #14
  Originally posted by Tomppa89:
  Normaali käytössä, jos ei käytä graafisia sovelluksia niin konehan puksuttaa helposti 5+ vuotta, jos ei osta jotain Anttilan pakettikonetta 500€:lla.
  Nimimerkki "maailman laiskin oman koneen päivittäjä" täsä moro =) 5v on IMO sellainen raja, omasta kokemuksestani ihan "tutkitusti", että kone kuin kone alkaa tulemaan liian hitaaksi myös desktop-käyttöön, johtuen nykyisin lähinnä www-tekniikoiden päivittymisestä ja kehittymisestä.

  Viime syksynä päivitin vihdoin koti-desktopin ja investoin siihen reilun tuhat euroa (excl. näyttö) -- about samanlainen investointi kuin mitä tein koneeseen, jonka tuolla korvasin. Ja tuo korvattu kone oli hankittu vuoden 2003 keväällä, eli ikää ehti tulla mittariin aika hulppeat 7,5v.

  "Oireet" hitaudesta olivat mm. se, että 320p Youtube-videot eivät pyörineet nykimättä full screeninä ja yli 480p Youtube-videot eivät pyörineet nykimättä edes "normikokoisina" :-) Lisäksi lähes kaikki modernit verkkosivut, jotka on tehty AJAXia käyttäen, alkoivat olla tuskallisen hitaita käyttää. Niin ja tietysti perus-"feature", eli koneen cold boot -> desktop, pisteeseen, jossa kaikki "ruksutus" on loppunut kesti melkein 7 minuuttia (huolimatta ccleaner -ajoista,rekisterin puhdistuksista, jne... Boot-hidastuminen johtui lähinnä virustorjuntojen, jne taustaprosessien ja ylipäätään softien jatkuvasta "turpoamisesta".

  Nyt on työläppäri menossa vaihtoon, aikoinaan puolentoista - parin tonnin HP:n bisnesläppäri, vuosimalli 2004, tulee muistaakseni kesäkuussa 7 vuotta täyteen -- "oireet" aikalailla identtiset tuon em. 2003 vuoden desktopin kanssa :-)

  Yhteenvetona näin jälkikäteen sanoisin, että joo, 4 vuotta on about se raja, jossa alkaa desktop-käytössäkin huomaamaan, miten kavereiden uudemmat koneet ovat vain miellyttävämpiä käyttää, vaikkei mitään rendaisikaan tai pelaisi pelejä. Sitten menee, ihmisestä riippuen puolesta vuodesta melkein neljään vuotta ennenkuin "raatsii" :-)
 • #15
  Aika lähellä tän talouden vaihtovälii. Tosin väliin saattaa osua koneesta riippuen näyttiksen vaihtoo tjms.
 • #16
  Originally posted by Thor1993:
  Aika lähellä tän talouden vaihtovälii. Tosin väliin saattaa osua koneesta riippuen näyttiksen vaihtoo tjms.
  Näyttiksen vaihdolla yleensä aina saa pelikoneen herätettyä henkiin uudestaan :P
 • #17
  Originally posted by Tomppa89:
  Originally posted by Thor1993:
  Aika lähellä tän talouden vaihtovälii. Tosin väliin saattaa osua koneesta riippuen näyttiksen vaihtoo tjms.
  Näyttiksen vaihdolla yleensä aina saa pelikoneen herätettyä henkiin uudestaan :P
  Yleensä. Ellei ole aataminaikainen prossu, mikä köhii.
 • #18
  Uusin minäkin tuossa puolisen vuotta sitten koneen jonka rakensin 2007. Nyt ei ole enää yhtään osaa vuoden 2002 koneesta mutta 2007 koneesta mukaan tuli vielä pari kovalevyä ja DVD-asema.

  Ja kotelonkin vaihdoin, tuulettimet menee kyllä vielä uusiks kunhan varallisuus sallii. Virheistä oppii ;)
Tämä viestiketju on suljettu, johtuen siitä, että ketjun uusimmasta viestistä on kulunut yli 600 vuorokautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et voi vastata tähän viestiketjuun lainkaan.

Mikäli sinulla on lisättävää tai kysyttävää tähän samaan aiheeseen liittyen, ole hyvä ja aloita aiheesta uusi viestiketju tämän sivun kautta.