Viikon retro: Hirvittääkö kovalevyjen hinnat? Katso tästä ja kauhistu!

uutinen julkaistu:18 marraskuuta, 2011

AfterDawnin Viikon retro -sarja jatkuu tänään Hewlett Packardin mainoksella. Kesäkuussa 1995 julkaistu ilmoitus sisältää tietotekniikkaa esimerkiksi kotitoimiston pystyttämiseen. Tarjolla on kaikki tarvittava tietokoneesta verkkokeskittimeen ja laser-tulostimeen. Maailman suurin tietokonevalmistaja Hewlett Packard oli jo vuonna -95 niin tunnettu, että yhtiö vitsailee mainoksen otsikossa ...

Lue uutinen kokonaisuudessaan
 • #1
  Yhtäkkiä ne hinnat ei näytäkään niin pahoilta.

  Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S
 • #2
  Juu, ei enää Thaimaan katastrofien takia nousseet kovalevyhinnat tunnu missään.

  Matti Vähäkainu
  Staff member
 • #3
  On se hurjaa :D

  3DMark05: 27858, 06: 21477, Vantage: 18882 | Intel core i7 860 3.22GHz | G.Skill 8Gb 1600MHz | Nvidia GeForce GTX 295 | Asus P7P55D Deluxe | LC Power 850W | 2TB Seagate, LaCie | Logitech G19 | Roccat Kone [+] | Roccat Kave 5.1 Headset | BenQ 24"+ LG 19" | Thermaltake Soprano Dx | JVC-RX-5060 @5.1 | Boston Acoustics 12", Pioneer, Philips |
 • #4
  Nuo hinnat pitää jakaa kuudella koska nämä hinnat on ilmoitettu markoissa ei euroissa. Samalla pitää huomioida ikäkausi konversio.

  Esim. tuo kovalevy on noin 900 euroa. HP olisi 2000 euroa.

  Joo on niihin matkaan mutta silti.  "History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"
 • #5
  Tuolloin aina uusi pelikone maksoi tuon 12000 markkaa, muutaman kerran sellaisen itselleni rakensin. Ei ne halpoja olleet, nyt maksaa pelikone 30% vähemmän.
  Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.

  -Reko
 • #6
  Muistan 1980 luvun puolivälin kun tilasin ensimmäicen PC:ni. Sen hinta oli n. 11000 mk. Koneessa oli pari lerppuasemaa. Lähetykseen kuului myös mustavalko matriisikirjoitin ja 14" monokromaattinen näyttö.Koneen nopeus oli jotain 4,75MB. Firma tilasi niitä useita Taivanista. Meiltä pidätettiin tilistä muistaakseni 150 mk, se oli firman kannalta tosi hyvä sijoitus.
  Myöhemmin tuli hankittua lisävaruste 30MB kiintolevy. Hiiret tulivat kuvaan mukaan joitakin vuosia myöhemmin muistaakseni.
 • #7
  Tässähän tulee mieleen jo perheen ensimmäinen tietokone. Muuten tehot oli samat mutta sattui olemaan jo windows 95. Isoveli taisi siihen aikaan pulittaa koneesta noin 17.000 markkaa.
 • #8
  Taitaapi tollasen laitteen hinta nykyään olla jo yli 2500?. Antiikkia katsokaas =) . Eipä tosiaan kyllä kiintolevyn hinta tunnu nykyään missään. Empä ole liiemmin enää edes yhden gigatavun muistikortteja nähnyt missään. Kovalevyistä nyt puhumattakaan.

  Hauska katella millasia nuo koneet olikaan 15 v sitten. Tuntuu uskomattomalta tuo miten nopeasti laitteet ovat kehittyneet.

  Tulipa tässä mieleen että ennen hinta oli isompi kuin kapasiteetti gigatavuina. Nykyään hinta on pienempi kuin kapasiteetti gigatavuina.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18. marraskuu, 2011 @ 21:52

  BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi
 • #9
  Oih sitä aikaa kun iskä sai töistä ekan Pentiumimme! Taisi olla 90mhz, kun 100 oli nopein. Ja ikää oli varmaan 11-12 vuotta itsellä.

  Kyllä sitten harmitti, kun joku hommasi seuraavaksi 120MHz:lla hyrräävän. Mut kyllä se v*tutus siitä laantu, kun melkein joka viikko jollakin oli enemmän ja enemmän herzejä! =)
 • #10
  Puoltoista vuotta myöhemmin tuosta ilmoituksesta ostin itse ekan PC:n (sitä ennen puhtaasti Amiga-mies..). Koko lukuvuoden 1996-97 opintolaina siihen tais tärähtää and then some, kuitin löysin ihan hiljattain kun laatikoita läpi kävin.. 166Mhz Pentium, 2x2,5GB Quantum BigFoot (5.25" kovalevy..), 17" näyttö ja joku Matroxin näytönohjain.

  Inflaation kun laskee tuohon mukaan, niin taitaa olla melkein neljä tuhatta euroa nykyrahaa, kun tuli iskettyä koneeseen :-)

  Ja tuo ~1995 - 2000 -aikavälihän oli sitä aikaa, kun prosessorien nopeus kasvoi ihan exponentiaalista tahtia -- ja siitä laskentatehosta oli välitöntä hyötyä ihan ilman pelaamistakin. Aina kun prossua päivitit, oli se seuraavalla viikolla jo auttamatta wanha ja samalla rahalla olisit saanut 20% nopeamman :-)
 • #11
  Originally posted by RekookeR:
  Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.
  Tarkoitat varmaankin päinvastaista. Palkkatasohan on noussut noiden 16 vuoden aikana huikeasti. Vuoden 2010 ansiotaso on n. 80% korkeampi kuin vuoden 1995 ansiotaso. Myös reaaliansiot ovat nousseet n. 40%.

  Vuonna 1995 keskimääräinen vuosipalkka oli 140000mk. 12500mk koneen ostamiseen kului siis 11,2 kuukauden palkka. Jos tänä päivänä haluaa ostaa viimeisen päälle huippukoneen, voi siihen saada kulumaan ehkä noin 3000 euroa. Tämä taas on yhden kuukauden keskiansio.

  Kyllä rauta todellakin on nykyään halpaa ja ostovoima ihan eri luokkaa. =)


  Jari Ketola
  Administrator
  http://www.AfterDawn.com
 • #12
  Vanhoja hintoja ei voi suoraan jakaa kuudella jos haluaa miettiä niitä nykyrahassa. Tilastokeskus julkaisee inflaatiokorjattuja kertoimia. Googlatkaa "rahanarvokerroin"

  Sieltä voi räknätä että tuo kovalevy (on muuten ollut aikoinaan massiivisen kokoinen, samaan aikaan myytiin vielä 240mt levyjäkin) maksaisi nykyrahassa 1163e.

  Elektroniikka on nykyään todella halpaa, muistan lapsuudesta miten ostimme ensimmäisen väritelkkarimme. Se maksoi isän kahden kuukauden bruttopalkan. Tai jos selaa vanhoja lehti,ä niin huomaa että viisi töllöä maksoi saman kuin halvin uusi auto.
 • #13
  Originally posted by RekookeR:
  Tuolloin aina uusi pelikone maksoi tuon 12000 markkaa, muutaman kerran sellaisen itselleni rakensin. Ei ne halpoja olleet, nyt maksaa pelikone 30% vähemmän.
  Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.
  Aikoinani sain palkkaa 20 markkaa tunnille. Ekaan koneeseen upposi 600 työtuntia. Nyt vastaavan tason koneeseen uppoaa 8 euron 'palkalla' 125 työtuntia. Silloin sähkölasku oli kumminkin prosentuaalisesti pienempi palkkaan verrattuna ja koneen käyttäminen on tänä päivä suhteessa kalliimpaa, vaikka teknologia on kehittynyt. Niin on suorituskykykin ja sen tuoma sähkönkulutus. Muutaman vuoden aikana taloudestani on poistunut 3 tietokonetta päivittäisestä käytöstä ja sähkölasku on silti sama -(
  Lisäkustannuksia tuovat maksulliset palvelut.
  Rohkrnene epäillä että tietokone syö rahaa elinkaarensa aikana enemmän kuin ennen. Jopa pankkien paypalien yms. perimät kulut nettimaksuista voidan lisätä siihen. jne. Näitä laskuja maksat ihan huomaamattasi. Samin mainoskuluja tuotteiden hinnoissa. Joka mainoksesta se lisätään hintaan. Jokainen bannerin klikkaus lisää tuotteen hintaa. Ihmiset itse siis rahoittavat ärsyttävät pop-upit.

  OI niitä aikoja...ei ollut edes mainoksia internetissä ja elokuvankin sai ladattu kuukaudessa.

  Mikähän oli internetin ensimmäinen mainos ja pop-up? Tietääkö toimitus?
Tämä viestiketju on suljettu, johtuen siitä, että ketjun uusimmasta viestistä on kulunut yli 600 vuorokautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et voi vastata tähän viestiketjuun lainkaan.

Mikäli sinulla on lisättävää tai kysyttävää tähän samaan aiheeseen liittyen, ole hyvä ja aloita aiheesta uusi viestiketju tämän sivun kautta.