Ensimmäiset ajatukset Microsoft Surfacesta

uutinen julkaistu:19 kesäkuuta, 2012

Microsoft on yrittänyt tehdä läpimurtoa taulutietokoneissa vuodesta 2001 lähtien, jolloin se esitteli spesifikaatiot niin sanotuille tablet PC -laitteille. Historia osoittaa, ettei niistä tullut koskaan mitenkään erityisen kovaa juttua. Samoihin aikoihin Microsoft lähti puhelinbisnekseen mukaan, mutta saavutukset ovat siinäkin jääneet kovin laihoiksi. Paljon on ehtinyt tapahtua 11 vuodessa ...

Lue uutinen kokonaisuudessaan
 • #1
  Kyllä kuvittelisi tälläisestä "teho-tabletista" mobiiliyhteydet löytyvän. Niiden jättäminen pois kokonaan jopa vaihtoehtojen joukosta olisi erittäin oudoksuttava ratkaisu.
 • #2
  Quote:
  tuotetiedoissa ei puhutaan mitään mobiilidatayhteydestä (3G/4G)
  Mistä lyödään vetoa, että ensin tulee wifi only versio ja joskus 1-1,5v päästä 3G-versio alkuperäistä selvästi kalliimmalla.
 • #3
  Quote:
  Tämän vuoksi epäilen, ettei Surfacea ole mukava pitää sylissä -- joudut aina istumaan jonkin tason vieressä käyttäessäsi sitä "läppärinä".
  Muuten hyvä juttu ja paljon pointteja, mutta harvemmin oikeasti läppäriä sylissä pitämällä tulee tehtyä oikeita töitä. Silloin kun tekee töitä, niin kyllä se läppäri silloin pöydällä useimmiten on. Muutenkaan en ole törmännyt vielä läppäriin joka olisi mielyttävän viileä sylissä, joten iha tervetullut ominaisuus on että "viihde" käytössä tablettia voi pidellä miten haluaa keveytensä ansiosta ja yksinkertaisen muotonsa ansiosta. Kysymyshän on lähinnä uusista tavoista käyttää tietokonetta kuvakkeilla ym. tavoilla linux nörttien must näppäimistön sijaan. Kuvakkeisiin perustuvassa käyttöliittymässä mikkisoftalla on pitkät perinteet, joten en epäile etteikö tästä ensimmäisestä oikeasti kosketukseen "optimoidusta" käyttöjärjestelmästä olisi jo johonkin.
 • #4
  Melko kovat ennakkoluulot microsoftin laitteita vastaan kun näin paljon johtopäätkösiä vedät, vaikka laitteesta tiedetään oikeasti todella vähän.
  esim. mikä resoluutia? hinta? prosessori?näytönohjain?akkukesto?
  Aika oleellisia osia laitteessa, jos minulta kysytään.

  Käyttöjärjestelmääkään en hirveästi lähtisi arvostelemaan jos sitä ei ole käyttänyt sille tarkoitetulla laitteella.

  Koko julkaisun olisi voinut lyhentää yhteen lauseeseen. "Microsoft julkaisee oman tabletin." Kaikki muut tiedot mitä kerrottiin oli aivan perus tietoja. Ehkä ainoa edes hieman yllättävä oli ettei laitteessa ole usb3.0.
 • #5
  Saisivat kyllä pitää tablet käyttiksen omana ja Pc käyttiksen omana kokonaisuutena, kuten Apple tekee! (iOS -> Mac)

  AMD FX-6300 @4,4GHz/Asus M5A99X EVO R2.0/Ram: 10GB DDR3 /Magicool DIY watercooling /Asus GTX650 Direct CU 1GB /Silverstone 500W Strider plus modular /Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio 7.1 SB1040 /Intel 330 120Gb SSD + SG Barracuda 7200.10 250Gb + SG Momentus 5400.6 500Gb + WD 5400RPM 250Gb /Fractal Design ARC XL /Samsung 940BF & Syncmaster TA350 & Eizo Flexscan S1910/Samsung Bluray Combo SATA 12X /Razer Lycosa /Razer Carcharias & Creative Desktop theater 5.1 DTT2500 Digital /Razer Naga /Win 8.1 Pro 64
 • #6
  "Melko kovat ennakkoluulot microsoftin laitteita vastaan kun näin paljon johtopäätkösiä vedät, vaikka laitteesta tiedetään oikeasti todella vähän."

  Totta että laitteesta tiedetään aika vähän ja nuo mainitsemasia asiat olisi oleellisia.

  Tuo kommenti käyttöjärjestelmästä oli kyllä pikkasen outo. Windows 8 on tarkoitettu kaikkiin läppäreihin, PC:hin ja tabletteihin. Joten sitä oli artikkelin kirjoitaja kyllä testannut sille tarkoitetulla laitteella.

  Sitä vain ei ole testattu artikkelin kyseisellä laitteella, joka myös kerrottiin. Joten kyllä Windows 8:a voi arvostella. Yhteensopivuutta kyseiseen laitteeseen ja sen käytön kokemusta ei oikein voi kertoa kunnolla ilman että testaa asian käytännössä tuolla laitteella.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19. kesäkuu, 2012 @ 16:21
 • #7
  "Olen kokeillut Windows 8:aa viime syksynä julkaistusta Developer Preview'stä lähtien kosketusnäytöllisellä miniläppärillä, enkä ole siitä huolimatta vakuuttunut (OK, näytön resoluutio on alhaisempi kuin minimivaatimukset, minkä takia Metro-sovelluksia ei voi käyttää. Näyttö on lisäksi resistiivinen, joten käyttökokemus ei ole erityisen mukava)."

  Ton kommentin jälkeen lopetin lukemisen. Ei helvetti eks täällä pitäisi olla
  asiantuntevaa porukkaa näitä uutisia tekemässä. Taidan siirtyä toisille sivuille. Oli niin pohjanoteeraus tämä.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19. kesäkuu, 2012 @ 16:16
 • #8
  Mitäs Manu höpäjää? Kannattaisi ensin tutustua vaikka noihin lontoon murteella kirjoitettuihin artikkeleihin laajemminkin, niin saisit jotain pohjaa jutulle (jossa ei nyt ole päätä, eikä häntää).

  esim. Tottakai ARM versiossa on vähintään 1366x768 näyttö (720p telkkaritkin on yleensä juuri 1366x768. HD standardi ei välttämättä ole = pixelitarkkuus)
 • #9
  Windows 8 on tarkoitettu toimivaksi kaikissa laitteissa ja sen takia siitä löytyykin paljon puhuttu metro käyttöliittymä. Jos metroa testaa liian alhaisella resoluutiolla ja onnettomalla resistiivisellä näytöllä, niin ollaan kyllä niin kaukana todellisesta käyttömukavuudesta, että tämän perusteella on aivan turha tehdä mitään johtopäätöksiä.


  En myöskään käsitä miten tuosta näppäimistöstä saadaan haettua noin paljon negatiivista.Microsoft surface on tabletti, joten miksi sitä aletaan arvostelemaan läppärinä? Kyllä se varmasti epäonnistuu pelikonsolina ja kahvinkeittimenäkin. Näppäimistö on vain lisälaite, joka halutessaan voidaan kiinnittää. Itselläni on 10" tabletti ja sillä kosketusnäytöllä on ikävä kirjoittaa mitään pidempää teksti. Onneksi siihenkin saa erillisen näppäimistön.
 • #10
  Originally posted by Sakke88:
  Windows 8 on tarkoitettu toimivaksi kaikissa laitteissa ja sen takia siitä löytyykin paljon puhuttu metro käyttöliittymä. Jos metroa testaa liian alhaisella resoluutiolla ja onnettomalla resistiivisellä näytöllä, niin ollaan kyllä niin kaukana todellisesta käyttömukavuudesta, että tämän perusteella on aivan turha tehdä mitään johtopäätöksiä.
  Ilmaisin itseäni ilmeisesti liian epäselvästi. En pidä Windows 8:n käyttöfilosofiasta, jossa pakkoyhdistetään kaksi erilaista työympäristöä. Tämä siitä riippumatta toimivatko Metro-sovellukset vai eivät ja onko näyttö resistiivinen vai ei. Halusin vain tuoda ilmi sen, etten ole testannut käyttöjärjestelmää sellaisella laitteistolla, jollaisessa Windows 8 tulee löytymään kun se myöhemmin ilmestyy. Tämä on mielestäni ihan reilua lukijoita kohtaan.

  Quote:
  Näppäimistö on vain lisälaite, joka halutessaan voidaan kiinnittää.

  Tämä pitää paikkansa, mutta Surfacea markkinoidaan juuri tabletin ja läppärin yhdistelmänä. Oma fiilikseni on, että laite ei pysty tarjoamaan kunnollista kokemusta läppärinä. Kahvinkeittimenä Surface epäonnistuu varmasti, mutta ei sitä sellaisena promotakaan.

  Kuten otsikossa lukee, on juttu sisällöltään omia ensimmäisiä ajatuksia, jotka syntyivät laitteen esittelyn yhteydessä. Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä, jopa minä itse voin olla eri mieltä sen jälkeen kun pääsen laitetta kokeilemaan.
  Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19. kesäkuu, 2012 @ 17:22
 • #11
  Olen kyllä samaa mieltä että fyysisiä näppäimistöjä näkee aivan liian vähän nykyään puhelin ja tabletti bisneksessä.
  Kyllä tuo fyysinen näppis on mukava lisä vielä jos sitä ei myydä lisävarusteena satasen hintalapulla.
 • #12
  Originally posted by Darce:
  Olen kyllä samaa mieltä että fyysisiä näppäimistöjä näkee aivan liian vähän nykyään puhelin ja tabletti bisneksessä.
  Kyllä tuo fyysinen näppis on mukava lisä vielä jos sitä ei myydä lisävarusteena satasen hintalapulla.
  Se onkin sitten lisätty jo tabletin hintaan valmiiksi =P
 • #13
  Windows 8:n kaksi erilaista käyttöliittymään tulee varmasti vielä herättämään paljon keskustelua. Tableteissa uskon kuitenkin, että metro UI tulee toimimaan todella hyvin ja mahdollisuus käyttää "vanhaa" käyttöliittymää on vain plussaa.

  En tiedä missä tuota Surfacea markkinoidaan tablettina kun mielestäni keynotessa vain mainittiin mahdollisuudesta käyttää surfacea läppärin tavoin tietyissä tilanteissa. Tabletin ja läppärin raja on tietysti joissain tapauksissa aika häilyvä, mutta mielestäni surface on aivan selvästi pelkkä tabletti ja sitä kuuluu arvostella vain sellaisena.

  Quote:
  Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä, jopa minä itse voin olla eri mieltä sen jälkeen kun pääsen laitetta kokeilemaan.

  Juu ei minunkaan kanssa tarvitse samaa mieltä olla. Vähän tylsäksi käy keskustelu jos kaikki on samaa mieltä.
 • #14
  Originally posted by teppoI:

  ...
  Ilmaisin itseäni ilmeisesti liian epäselvästi. En pidä Windows 8:n käyttöfilosofiasta, jossa pakkoyhdistetään kaksi erilaista työympäristöä. Tämä siitä riippumatta toimivatko Metro-sovellukset vai eivät ja onko näyttö resistiivinen vai ei. ...
  Ihmettelin kyllä itsekin nimen omaan metro-käyttöliittymällä käytettäväksi tarkoitetun laitteen arvostelua, kun heti alkuun kerrotaan, että metroa ei ole kosketusnäytöllä testattu.

  Windows RT:ssähän ei ole käytettävissä kuin metro, eli siinä mielessä se ei ole "pakkoyhdistys". RT-versio lienee kuitenkin se, joka vähemmän virtaa vievänä sopii varsinaiseen tabletti-käyttöön.
Tämä viestiketju on suljettu, johtuen siitä, että ketjun uusimmasta viestistä on kulunut yli 600 vuorokautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et voi vastata tähän viestiketjuun lainkaan.

Mikäli sinulla on lisättävää tai kysyttävää tähän samaan aiheeseen liittyen, ole hyvä ja aloita aiheesta uusi viestiketju tämän sivun kautta.